Zlata oljčna vejica 2024
Oljkarji v
Slovenski Istri smo tudi letos izvedli pregled stanja letnika s predstavitvijo
svojega pridelka na tekmovanju za Zlato oljčno vejico 2024. Tekmovanje, ki ga
že od leta 1992 pripravljamo v Društvu oljkarjev Slovenske Istre (DOSI), je
letos dočakalo svojo 32. ponovitev in nadaljuje tradicijo, s katero poskušamo
pridelovalcem naše regije postaviti ogledalo kakovosti. Kot vedno ponavljamo je
cilj tekmovanja izbolševanje splošne kakovosti naših olj in učenje na napakah,
ki se nam v procesu prikradejo.
Preden
poročamo o samem tekmovanju in rezultatih je potrebno nekaj besed nameniti tudi
letošnji letini. Letnik 2023 bo v analih zapisan kot izjemno problematičen.
Količina pridelka oljk je bila v povprečju izjemno slaba in se je veliko
oljkarjev srečalo z velikim izpadom. Nekateri celo tako velikim, da pridelka ni
bilo ekonomsko upravičeno pobirati in so oljke ostale na drevesih. A to ni bila
edina težava. Poletje z obilnimi padavinami je samo po sebi povzročilo slabšo
kakovost plodov, ob tem pa ustvarilo idealne pogoje za razmnoževanje oljčne
muhe. Večina oljčnikov je bila podvržena močnim napadom, ko so deleži od muhe
poškodovanih oljk dosegali tudi 100%. Posledica teh razmer je v povprečju
slabša kakovost letnika. Po poročanju Inštituta za oljklarstvo pri ZRS so za
olja letnik 2023 značilne nižje vrednosti sadežnosti in grenkosti in zelo
povečan delež olj z napako. Med napakami prevladujeta okus po črvivem in
plesnivem. Oboje je povezano z delovanjem oljčne muhe, katere ličinka za svojo
prehranjevanje uniči znaten delež plodu, ga obremeni s svojimi izločki, obenem
pa s prebojem izhodne odprtine omogoči vstop zraka v plod in sprožitev
fermentacijskih procesov, ki povzročijo napake. Napake so bile zlasti prisotne
v oljih pridobljenih iz oljk pobranih po 15. oktobru.
V navedenih
razmerah smo v DOSI celo razmišljali o smiselnosti organizacije letošnjega
tekmovanja, a je na koncu prevladalo mnenje, da je mogoče zaradi tega
priprava tekmovanja še bolj potrebna.
Nenazadnje so nekateri oljkarji uspeli kljub tem težkim razmeram pridelati
odlično olje in so lahko zgled, da se lahko s pravilnim delom tudi v takšnih
letinah da obvladovati kakovost.
Na letošnji
izvedbi tekmovanja smo prejeli 75 vzorcev olj, katere je predstavilo 64 oljkarjev.
Število vzorcev je manjše od prejšnjega leta, ko smo jih prejeli 86, a smo bili
v organizacijskem odboru glede na slabo letino v bistvu zadovoljni z udeležbo.
Med 75 vzorci sta bila dva vzorca iz Italije (zamejski Slovenci), trije iz
Hrvaške Istre, 70 pa iz Slovenije. Vzorce smo na sedežu društva zbirali med 17.
In 26. januarjem in jih šifrirane in v nevtralni embalaži predali na
ocenjevanje v Laboratorij Inštituta za oljkarstvo, ki je ocenjevanje vzorcev s
svojim panelom izvedel v začetku februarja. Kljub zavedanju o slabi letini smo
bili v organizacijskem odboru ob prejemu rezultatov šokirani. Od 75
predstavljenih vzorcev je panel zaradi senzoričnih napak iz ocenjevanja izločil
29 ali 39%, kar je večji delež kot v podobno kritičnem letu 2014, ko smo se
srečali s podobno velikim napadom oljčne muhe in ki prikaže, kako težak letnik
je to bil. Poleg že prej navedenih napak okus po črvivem in okus po plesnivem
so ocenjevalci pri izločenih oljih zaznali tudi okus po pregretem, po
zakisanem, po česnu, po dimu in žarko. Verjamemo, da bodo tisti oljkarji,
katerih olja so bila izločena, zelo razočarani. V DOSI pripravljamo skupaj z
Inštitutom za oljkarstvo razgovore s temi oljkarji z namenom skupne
degustacije, predstavitve napak njihovega olja, poučitve o vzrokih in ukrepih
za preprečevanje teh napak. Računamo na veliko udeležbo in na popravni izpit
prihodnje leto.
Med
uvrščenimi olji je 23 vzorcev prejelo zlato priznanje, 14 vzorcev srebrno, 9 vzorcev pa
bronasto priznanje. Izbor šampiona in dveh vicešampionov smo letos izvedli na
osnovi izidov rezultatov prvega ocenjevanja in ne več z drugim ocenjevanjem
deset najbolje uvrščenih s strani mednarodnega panela kot minula leta, ko so se
uvrstitve po tem drugem ocenjevanju pomembno pomešale. S tem smo upoštevali pripombe
naših oljkarjev.
Zaključno
prireditev z razglasitvijo rezultatov in podelitvijo priznanj smo tako kot lani
pripravili v Kulturnem domu Hrvatini (Božiči) v petek, 15.2.2024. Prireditev
katero sta s svojo prisotnostjo počastila župan Mestne občine Koper Aleš Bržan
in podžupanja Občine Izola Nataša Čerin, je tradicionalno povezoval voditelj Iztok
Gustinčič. Prireditve se je udeležilo lepo število oljkarjev. Predsednik DOSI
Elvin Klobas je v uvodnem nagovoru pozdravil prisotne oljkarje in ostale goste,
predstavil značilnosti letošnje izvedbe tekmovanja in se zahvalil za pomoč pri
izvedbi dr. Radu Pišotu, direktorju ZRS Koper za pomoč pri ocenjevanju, KSS KGZ Nova Gorica – izpostava Koper za
zbiranje vzorcev, predsedniku KS Hrvatini Alešu Rotarju za najem dvorane,
Občini Izola za financiranje kotizacije oljkarjem iz Občine Izola in
organizacijskemu odboru DOSI za izvedbo tekmovanja.
V
nadaljevanju je predstavnik Inštituta za oljkarstvo Vasilij Valenčič predstavil
način senzoričnega ocenjevanja in letošnjo kakovost oljčnega olja. Sledilo je
podeljevanje priznanj. Predsednik DOSI Elvin Klobas je dobitnikom podelil
bronasta, srebrna in zlata priznanja. Deset najbolje uvrščenih zlatih priznanj
je dobilo priznanje za uvrstitev v TOP 10. Priznanja sta podelila Predsednik
DOSI Elvin Klobas in predstavnik Inštituta za oljkarstvo Vasilij Valenčič.
Deset najbolje uvrščenih vzorcev:
Dobitnik
najvišjega števila točk je bil razglašen za šampiona zlate oljčne vejice,
drugega in tretjega najvišjega pa za prvega oziroma drugega vicešampiona.
Priznanje za šampiona in vicešampiona je dobitnikom podelil Župan Mestne Občine Koper Aleš Bržan.
Za
šampiona Zlate oljčne vejice 2024 je bilo proglašeno olje PIRANSKO ZLATO -BUGA
pridelovalca Dario in Robert Glavina.
Za 1.
vicešampiona Zlate oljčne vejice 2024 je bilo proglašeno olje MAURINO
pridelovalca OLEA D’ISTRIA (Martina Veršnik).
Za 2.
vicešampiona Zlate oljčne vejice 2024 je bilo proglašeno olje JASA PRESTIGE –
CUVEE pridelovalca Arsena Jurinčiča.
Nagrajena
olja so prejela relativno visoko število točk, kar dokazuje, da je možno s
pravilnimi ukrepi tudi v težkih letinah zagotoviti visoko kakovost.
Za
popestritev dogajanja na sami prireditvi je z glasbenimi vložki poskrbel domači
kantavtor Mitja Kodarin. Po zaključku uradnega dela prireditve je sledilo druženje
s prigrizkom in izmenjavo izkušenj.