Aktualno

Aktualno

Zlata oljčna vejica 2024

Zlata oljčna vejica 2024

Pozdravljeni oljkarke in oljkarji,

leto je naokoli in oljkarji smo ravno dobro zaključili opravila z oljčnim letnikom 2023. Letnikom, ki je bil poln izzivov. Od bistveno manjših količin pridelka oljk, slabih izplenov, pa tudi problemov s kakovostjo, ki jih je potenciral zlasti močan napad oljčne muhe. Ne pomaga prav veliko, a vedeti moramo, da so se s prav enakimi težavami srečali oljkarji po vsej Evropi. Od Španije na zahodu, do Grčije na vzhodu, pa vsi vmes.
V Društvu oljkarjev Slovenske Istre smo se spraševali, ali je v teh razmerah smiselno pripraviti tekmovanje za Zlato oljčno vejico. Po temeljitem razmisleku smo se odločili, da tekmovanje mora biti, saj ne smemo prekinjati dolgoletne tradicije. Tekmovanje nam da nek presek letnika in prav je, da ga naredimo za boljše in slabše letnike. Lanskoletno tekmovanje je po naši oceni povsem uspelo. Zopet smo povečali število prijavljenih vzorcev in k prijavi na tekmovanje uspeli pritegniti nekaj novih oljkarjev.
Res je bilo med oljkarji, ki so oddali vzorce tudi nekaj takih, ki so bili nad oceno svojega olja razočarani, saj so ocenjevalci pri devetih žal ugotovili senzorične napake in so bila ta olja zaradi tega izločena. Za tiste pridelovalce, katerih olja so bila izločena, pomeni to verjetno veliko razočaranje. A ne sme biti tako. Da so naša olja danes na tako visokem kakovostnem nivoju, so morala biti na začetku tudi kdaj izločena. To se je dogajalo tudi tistim oljkarjem, ki so danes v samem svetovnem vrhu. Temu bi lahko tudi rekli, da smo nekje v procesu pridelave in predelave storili napako, ki jo je potrebno popraviti in na katero nas slaba ocena opozori. Zato ne obupati. Namen tekmovanja je ravno ta, da se na napakah učimo in izboljšujemo in letošnja izvedba tekmovanja je že prva priložnost, da preverimo ali smo napredovali.
Zaradi težav z letnikom in manjših količin pridelanega olja smo se odločili, da tekmovanje pripravimo bolj zgodaj, ko imamo oljkarji gotovo še kaj olja na zalogi. V priponkah posredujemo Razpis in Prijavni obrazec za oddajo vzorcev za Zlato oljčno vejico 2024 in prav vse oljkarje pozivamo, da se tekmovanju priključijo z vsaj enim vzorcem.

Tako kot lani tudi letos računamo na vas.

Lep pozdrav,

Organizacijski odbor ZOV

Razpis ZOV 2024.pdf

Prijavni obrazec ZOV 2024.pdf

Piškotki

Ta stran uporablja piškotke, da vam lahko zagotovi delovanje in najboljšo uporabniško izkušnjo. Podatki o piškotkih so shranjeni v vašem brskalniku in jih lahko kadarkoli odstranite. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj


Nujno potrebni piškotki

Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani.

Analitični piškotki

S pomočjo piškotkov Google Analytics lahko ugotavljamo potrebe in zahteve uporabnikov in izboljšujemo uporabniško izkušnjo.

Dovoljujem uporabo podatkov za zgoraj navedene namene.