Aktualno

Aktualno

Zlata oljčna vejica 2023

Zlata oljčna vejica 2023

V petek 21. 4. 2023 smo s svečanostjo v Kulturnem domu v Hrvatinih (Božiči) v Društvu oljkarjev Slovenske Istre sklenili letošnje ocenjevanje olja letnik 2022 v tekmovanju za Zlato oljčno vejico. Tradicionalno tekmovanje, ki smo ga letos pripravili že enaintridesetič in kateremu pripisujemo velike zasluge za dvig kakovosti slovenskega, posebno še istrskega olja v sam svetovni vrh, se je letos vrnilo v nekdanji format. Letošnje tekmovanje je bilo izpeljano v soorganizaciji z Znanstveno raziskovalnim središčem Koper (ZRS). Zaradi boljše preglednosti in lažjega razumevanja rezultatov, so se vsa olja potegovala za zmagovalca v samo eni kategoriji. Tudi slovesna razglasitev rezultatov je bila po več letih organizirana kot samostojna prireditev DOSI, kar zopet pomeni povratek k nekdanji tradiciji. Glede na zelo lepo udeležbo in polno dvorano je to verjetno recept, ki ga bo potrebno ponavljati tudi v bodoče.

Za letošnje tekmovanje je 71 pridelovalcev predstavilo 86 vzorcev olja. To je več kot podvojena količina v primerjavi z lansko izvedbo tekmovanja, s katero se spet približujemo najboljšim časom, ko smo na Zlato oljčno vejico dobili po 100 vzorcev ali več. Olja je ocenjeval mednarodno akreditirani nacionalni panel pri Inštitutu za oljkarstvo ZRS Koper po mednarodnih standardih ocenjevanja oljčnega olja. Vsa olja so bila v ocenjevanje dostavljena v nevtralni embalaži in s šifrirano, ocenjevalcem nepoznano oznako. Tudi letos smo ohranili mednarodni značaj tekmovanja, saj so bili med prijavljenimi vzorci poleg slovenskih tudi 3 olja iz Italije in 3 olja iz Hrvaške. Ocenjevalci ocenijo olja s točkami od 0 do 100, pri čemer je potrebno za zlato priznanje doseči najmanj 80 točk, za srebrno priznanje 75 do 79 točk in za bronasto priznanje 70 do 74 točk. Olja s prepoznano senzorično napako se izločijo. Rezultati ocenjevanja potrjujejo, da znamo pridelati vrhunska olja. Od 86 vzorcev je kar 62 (72%) prejelo zlato priznanje s povprečno oceno visokih 89 točk. Omeniti velja, da je najbolje ocenjeno olje doseglo kar 97 od 100 možnih točk. Devet vzorcev je prejelo srebrno priznanje, 6 vzorcev pa bronasto. Med ocenjenimi vzorci so ocenjevalci pri osmih ugotovili senzorične napake in so bila olja zaradi tega izločena. Za tiste pridelovalce, katerih olja so bila izločena pomeni to verjetno veliko razočaranje. A ne sme biti tako. Da so naša olja danes na takem visokem kakovostnem nivoju, so morala biti na začetku tudi kdaj izločena. To se je dogajalo tudi tistim oljkarjem, ki so danes v samem svetovnem vrhu. In to pomeni, da smo nekje v procesu pridelave in predelave storili napako, ki jo je potrebno popraviti. Zato ne obupati. Namen tekmovanja je ravno ta, da se na napakah učimo in izboljšujemo.

Na osnovi prvega ocenjevanj je bilo izbranih 10 najbolje ocenjenih olj. V prvo deseterico so se letos uvrstili:


Izmed teh deset olj je v ponovnem  krogu ocenjevanja mednarodni panel sestavljen z ocenjevalci iz Slovenije, Hrvaške in Italije ne glede na oceno v prvem krogu ocenjevanja izbral šampiona in dva vicešampiona in sicer:


Na zaključni prireditvi in podelitvi priznanj, katero so s svojo prisotnostjo počastili župan Kopra Aleš Bržan, župan Ankarana Gregor Strmčnik ter direktorica občinske uprave Občine Izola Vesna Rebec, je program povezoval Iztok Gustinčič. V uvodnem delu je dr. Vasilij Valenčič predstavil postopek ocenjevanja oljčnega olja v akreditiranem laboratoriju. Za popestritev dogajanja je z glasbenimi točkami poskrbel priznani istrski glasbenik Mitja Kodarin. Vsem prejemnikom priznanj je predsednik DOSI Elvin Klobas izročil priznanja z rezultati in aromagramom. Priznanja za uvrstitev med deset najbolje ocenjenih olj in za vicešampiona je podelila vodja laboratorija pri Inštitutu za oljkarstvo dr. Milena Bučar Miklavčič. Priznanje za dosežen naziv Šampion Zlate oljčne vejice 2023 je predstavnikoma kmetije Alela Markočič Vesel podelil župan občine gostiteljice Aleš Bržan. Prireditev je s plačilom kotizacije za oljkarje iz Občine Izola finančno podprlo Turistično združenje Izola.

Piškotki

Ta stran uporablja piškotke, da vam lahko zagotovi delovanje in najboljšo uporabniško izkušnjo. Podatki o piškotkih so shranjeni v vašem brskalniku in jih lahko kadarkoli odstranite. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj


Nujno potrebni piškotki

Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani.

Analitični piškotki

S pomočjo piškotkov Google Analytics lahko ugotavljamo potrebe in zahteve uporabnikov in izboljšujemo uporabniško izkušnjo.

Dovoljujem uporabo podatkov za zgoraj navedene namene.