
Zlata oljčna vejica 2023
V petek 21. 4. 2023 smo s svečanostjo v Kulturnem domu v
Hrvatinih (Božiči) v Društvu oljkarjev Slovenske Istre sklenili letošnje
ocenjevanje olja letnik 2022 v tekmovanju za Zlato oljčno vejico. Tradicionalno
tekmovanje, ki smo ga letos pripravili že enaintridesetič in kateremu
pripisujemo velike zasluge za dvig kakovosti slovenskega, posebno še istrskega
olja v sam svetovni vrh, se je letos vrnilo v nekdanji format. Letošnje
tekmovanje je bilo izpeljano v soorganizaciji z Znanstveno raziskovalnim
središčem Koper (ZRS). Zaradi boljše preglednosti in lažjega razumevanja
rezultatov, so se vsa olja potegovala za zmagovalca v samo eni kategoriji. Tudi
slovesna razglasitev rezultatov je bila po več letih organizirana kot samostojna
prireditev DOSI, kar zopet pomeni povratek k nekdanji tradiciji. Glede na zelo
lepo udeležbo in polno dvorano je to verjetno recept, ki ga bo potrebno
ponavljati tudi v bodoče.
Za letošnje tekmovanje je 71 pridelovalcev predstavilo 86
vzorcev olja. To je več kot podvojena količina v primerjavi z lansko izvedbo
tekmovanja, s katero se spet približujemo najboljšim časom, ko smo na Zlato
oljčno vejico dobili po 100 vzorcev ali več. Olja je ocenjeval mednarodno
akreditirani nacionalni panel pri Inštitutu za oljkarstvo ZRS Koper po
mednarodnih standardih ocenjevanja oljčnega olja. Vsa olja so bila v ocenjevanje
dostavljena v nevtralni embalaži in s šifrirano, ocenjevalcem nepoznano oznako.
Tudi letos smo ohranili mednarodni značaj tekmovanja, saj so bili med
prijavljenimi vzorci poleg slovenskih tudi 3 olja iz Italije in 3 olja iz
Hrvaške. Ocenjevalci ocenijo olja s točkami od 0 do 100, pri čemer je potrebno
za zlato priznanje doseči najmanj 80 točk, za srebrno priznanje 75 do 79 točk
in za bronasto priznanje 70 do 74 točk. Olja s prepoznano senzorično napako se
izločijo. Rezultati ocenjevanja potrjujejo, da znamo pridelati vrhunska olja.
Od 86 vzorcev je kar 62 (72%) prejelo zlato priznanje s povprečno oceno visokih
89 točk. Omeniti velja, da je najbolje ocenjeno olje doseglo kar 97 od 100
možnih točk. Devet vzorcev je prejelo srebrno priznanje, 6 vzorcev pa bronasto.
Med ocenjenimi vzorci so ocenjevalci pri osmih ugotovili senzorične napake in
so bila olja zaradi tega izločena. Za tiste pridelovalce, katerih olja so bila
izločena pomeni to verjetno veliko razočaranje. A ne sme biti tako. Da so naša
olja danes na takem visokem kakovostnem nivoju, so morala biti na začetku tudi kdaj
izločena. To se je dogajalo tudi tistim oljkarjem, ki so danes v samem svetovnem
vrhu. In to pomeni, da smo nekje v procesu pridelave in predelave storili
napako, ki jo je potrebno popraviti. Zato ne obupati. Namen tekmovanja je ravno
ta, da se na napakah učimo in izboljšujemo.
Na osnovi prvega ocenjevanj je bilo izbranih 10 najbolje ocenjenih
olj. V prvo deseterico so se letos uvrstili:
Izmed teh deset olj je v ponovnem krogu ocenjevanja mednarodni panel sestavljen
z ocenjevalci iz Slovenije, Hrvaške in Italije ne glede na oceno v prvem krogu
ocenjevanja izbral šampiona in dva vicešampiona in sicer:
Na zaključni prireditvi in podelitvi priznanj, katero so s
svojo prisotnostjo počastili župan Kopra Aleš Bržan, župan Ankarana Gregor
Strmčnik ter direktorica občinske uprave Občine Izola Vesna Rebec, je program
povezoval Iztok Gustinčič. V uvodnem delu je dr. Vasilij Valenčič predstavil
postopek ocenjevanja oljčnega olja v akreditiranem laboratoriju. Za popestritev
dogajanja je z glasbenimi točkami poskrbel priznani istrski glasbenik Mitja
Kodarin. Vsem prejemnikom priznanj je predsednik DOSI Elvin Klobas izročil
priznanja z rezultati in aromagramom. Priznanja za uvrstitev med deset najbolje
ocenjenih olj in za vicešampiona je podelila vodja laboratorija pri Inštitutu
za oljkarstvo dr. Milena Bučar Miklavčič. Priznanje za dosežen naziv Šampion
Zlate oljčne vejice 2023 je predstavnikoma kmetije Alela Markočič Vesel podelil
župan občine gostiteljice Aleš Bržan. Prireditev je s plačilom kotizacije za
oljkarje iz Občine Izola finančno podprlo Turistično združenje Izola.