Aktualno

Aktualno

Zlata oljčna vejica 2023  Rok oddaje vzorcev podaljšan do  torka, 21. marca!

Zlata oljčna vejica 2023 Rok oddaje vzorcev podaljšan do torka, 21. marca!

Pozdravljeni oljkarke in oljkarji,

v Slovenski Istri znamo pridelati vrhunsko oljčno olje. To dokazujejo številna priznanja in nagrade, ki jih domači oljkarji prejemajo doma in po svetu. A vedno ni bilo tako. Še pred dvajsetimi ali tridesetimi leti smo samo mislili, da so bila naša olja dobra, v resnici pa so bila po današnjih kriterijih večinoma skoraj neprimerna za prehrano. V teh tridesetih letih je bilo na področju kakovosti veliko narejenega in eden ključnih vzvodov za spremembe je bila uvedba tekmovanja za Zlato oljčno vejico (ZOV). 

Tekmovanje je bilo prvo tovrstno v naši državi pa tudi širše, skozi ocenjevanje olj za ZOV so zrasle skupine ocenjevalcev, ki danes tvorijo ogrodje nacionalnega panela za senzorično ocenjevanje oljčnega olja pri Inštitutu za oljkarstvo. Nekateri naši člani pri sodelovanju na ZOV vztrajajo že od samega začetka. Drugi mogoče mislijo, da so ZOV že prerasli in raje sodelujejo na drugih, verjetno svetovno bolj znanih tekmovanjih. Tretji pa si mogoče še ne upajo svojega olja predstaviti javnosti. Za vse je pomembno, da sodelujemo. Tisti, ki vztrajate od začetka, nadaljujte s sodelovanjem. Hvaležni smo vam. Tiste, ki raje sodelujete na drugih tekmovanjih in ne na ZOV, vabimo k razmisleku ali ni pomembno podpirati zlasti domačega tekmovanja in na ta način postavljati merila vsem ostalim. 

Vsi tisti, ki se še niste odločili za predstavitev svojega olja na tekmovanju pa tole: ne morejo vsi biti zmagovalci na tekmovanju in dobiti naziv šampiona. Za zmago morata biti izpolnjena dva pogoja: vrhunsko olje in malo sreče. Ampak nekaj boste ob sodelovanju na tekmovanju zagotovo dobili. Dobili boste kompetentno oceno o kakovosti vašega oljčnega olja, ki bo služila predvsem vam in vas usmerjala k nikoli končani zgodbi dvigovanja kakovosti svojega izdelka. Zato vsi vabljeni, da v času od 8. 3. 2023 do 17. 3. 2023 oddate svoje vzorce. Računamo na vas.

Člani Organizacijskega odbora ZOV so za letošnje tekmovanje nekoliko osvežil tekmovalne kategorije oz. nazive priznanj. Sprememba bo tudi glede same podelitve priznanj, ki bo letos potekala kot samostojna prireditev s predavanjem "Uporaba metode senzoričnega ocenjevanja pri ugotavljanju kakovosti, karakterizaciji in razlikovanju ekstra deviških oljčnih olj", predaval bo dr. Vasilij Valenčič, Inštitut za oljkarstvo pri ZRS Koper.

Prilagamo razpis in prijavni obrazec ZOV 2023.

Lep pozdrav,

Organizacijski odbor ZOV 

Razpis ZOV 2023 SLO.pdf

Prijavni obrazec ZOV 2023.pdf

Piškotki

Ta stran uporablja piškotke, da vam lahko zagotovi delovanje in najboljšo uporabniško izkušnjo. Podatki o piškotkih so shranjeni v vašem brskalniku in jih lahko kadarkoli odstranite. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj


Nujno potrebni piškotki

Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani.

Analitični piškotki

S pomočjo piškotkov Google Analytics lahko ugotavljamo potrebe in zahteve uporabnikov in izboljšujemo uporabniško izkušnjo.

Dovoljujem uporabo podatkov za zgoraj navedene namene.