Aktualno

Aktualno

Zlata oljčna vejica 2022

Zlata oljčna vejica 2022

V Društvu oljkarjev Slovenske Istre smo organizirali jubilejno trideseto izvedbo tekmovanja za Zlato oljčno vejico, na kateri so oljkarji predstavili svoja olja letnika 2021. Zaradi izjemno slabega letnika po količini pridelanih oljk, so oljkarji prijavili za naše razmere majhno število vzorcev. Na tekmovanje se je prijavilo 31 pridelovalcev, ki so skupno predstavili 40 vzorcev oljčnega olja. Tekmovanje je ohranilo svoj mednarodni značaj, saj so poleg oljkarjev iz Slovenije svoja olja predstavili tudi 3 oljkarji iz Italije in 1 oljkar iz Hrvaške. Olja so se potegovala za naslove v kategorijah ekoloških olj, sortnih olj in odprti kategoriji. Zaradi majhnega števila vzorcev ostalih sort je med sortnimi olji bil podeljen naziv šampiona samo za sorto belica. Če je bilo pri količinah leto 2021 skromno, pa je po izjavi vodje panela dr. Milene Bučar Miklavčič letnik postregel z izjemno kakovostjo. Olja uvrščena v TOP 10 se po izjavi Milene Bučar Miklavčič lahko kosajo z najboljšimi olji na planetu.

Med 40 prejetimi vzorci je 27 vzorcev prejelo zlato priznanje, 8 vzorcev srebrno priznanje in 4 vzorci bronasto priznanje. En vzorec ni dosegel potrebne kakovosti in je ostal brez priznanja.

V kategoriji sortnih olj je naziv ŠAMPION BELICE prejel vzorec  oljkarja JASA - ARSEN JURINČIČ za olje JASA PRESTIGE – BELICA.

V ketegoriji ekoloških olj je naziv ŠAMPION EKOLOŠKIH OLJ prejel vzorec oljkarja JASA - ARSEN JURINČIČ za olje JASA PRESTIGE – CUVEE.

V odprti kategoriji je naziv ŠAMPION ODPRTE KATEGORIJE prejela EKOLOŠKA DRUŽINSKA KMETIJA OLEA D'ISTRIA za olje MAURINO, naslova dveh vicešampionov  pa sta prejela oljkarja ZDENKO HRVATIN in ALELA MARKOČIČ/VESEL.

Organizatorji smo letos podelili priznanje tudi za najbolje uvrščeno Ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre z zaščiteno označbo porekla (ZOP). Priznanje je prejel oljkar MARTIN ADAMIČ – RONKALDO za olje RONKALDO BELICA EKO.


Deset najbolje ocenjenih olj iz vseh kategorij se je uvrstilo v skupino TOP 10. Med temi olji je mednarodni panel sestavljen iz slovenskih, italijanskih in hrvaških ocenjevalcev izbral Šampiona po izboru mednarodnega panela. V skupino TOP 10 so se uvrstila olja:


NAZIV PRIDELOVALCA
IME VZORCA OLJA
JASA - ARSEN JURINČIČ JASA PRESTIGE - CUVEEJASA PRESTIGE - CUVEE
KMETIJA PR' ROJCAROJCI - BLEND
MARTIN ADAMIČ - RONKALDORONKALDO BELICA EKO
EKOLOŠKA DRUŽINSKA KMETIJA OLEA D'ISTRIAMAURINO
ALELA MARKOČIČ/VESELALELA MARKOČIČ/VESEL
EKOLOŠKA KMETIJA OBADEKSTRA DEVIŠKO OLJČNO OLJE OBAD - CORATINA
ZDENKO HRVATINOLJE ZDENKO HRVATIN
JASA - ARSEN JURINČIČJASA - ARSEN JURINČIČ JASA PRESTIGE - BELICA
DARIO & ROBI GLAVINA "PIRANSKO ZLATO"EDOO SLOVENSKE ISTRE ZOP - PIRANSKO ZLATO
EKOLOŠKA DRUŽINSKA KMETIJA OLEA D'ISTRIAIZOLAN


Naziv ŠAMPION PO IZBORU MEDNARODNEGA PANELA je prejelo olje EKOLOŠKO EKSTRA DEVIŠKO OLJČNO OLJE - ZOP - PIRANSKO ZLATO  proizvajalca DARIO in ROBI GLAVINA.

Piškotki

Ta stran uporablja piškotke, da vam lahko zagotovi delovanje in najboljšo uporabniško izkušnjo. Podatki o piškotkih so shranjeni v vašem brskalniku in jih lahko kadarkoli odstranite. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj


Nujno potrebni piškotki

Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani.

Analitični piškotki

S pomočjo piškotkov Google Analytics lahko ugotavljamo potrebe in zahteve uporabnikov in izboljšujemo uporabniško izkušnjo.

Dovoljujem uporabo podatkov za zgoraj navedene namene.