Aktualno

Aktualno

Smernice za označevanje oljčnega olja

Velikokrat se oljkarji sprašujemo, kako se ustrezno označi oljčna olja in kaj vse mora biti napisano na etiketi, da bodo spoštovana vsa relevantna določila. Da bi razjasnili to področje in dali konkretna navodila, je posebna delovna skupina strokovnjakov iz Znanstveno-raziskovalnega središča Koper in GZS-Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij v sodelovanju z Ministrstvom RS za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Upravo RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, pripravila smernice za označevanje oljčnega olja.

V spodnjem dokumentu tako lahko najdete kako to področje regulirajo relevantni zakoni na nacionalni in evropski ravni, kako se pravilno označi oljčno olje torej kaj so obvezni podatki, ki morajo biti na etiketi in kaj lahko vključimo prostovoljno, kako označujemo oljčna olja iz shem kakovosti ter kako tista, ki so mešana ali pa imajo raznorazne dodatke. Dokument obravnava še embaliranje olja za maloprodajo in prodajo v obratih javne prehrane, zaključi pa se s konkretnimi primeri etiket in označb.

Prijetno branje vam želimo.

Smernice oljčno olje_2021.pdf

Piškotki

Ta stran uporablja piškotke, da vam lahko zagotovi delovanje in najboljšo uporabniško izkušnjo. Podatki o piškotkih so shranjeni v vašem brskalniku in jih lahko kadarkoli odstranite. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj


Nujno potrebni piškotki

Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani.

Analitični piškotki

S pomočjo piškotkov Google Analytics lahko ugotavljamo potrebe in zahteve uporabnikov in izboljšujemo uporabniško izkušnjo.

Dovoljujem uporabo podatkov za zgoraj navedene namene.