Aktualno

Aktualno

Poziv pridelovalcem oljk in oljarjem

Poziv pridelovalcem oljk in oljarjem

Pozdravljeni oljkarke in oljkarji,


oljkarji in javne službe s področja oljkarstva smo že večkrat Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) izpostavili nerealno stanje državnih oljkarskih evidenc. Nazadnje na seji Sveta za oljkarstvo, kjer ima tudi DOSI svojega predstavnika. Na omenjeni seji smo sprejeli sklep: "MKGP bo pripravilo in objavilo obvestilo/poziv za oljkarje in oljarne, v katerem bo predstavilo obveznosti oljkarja in oljarja po Zakonu o kmetijstvu (ZKme) ter koristi urejenih registrov in jih pozvalo k registraciji ter poročanju v Register kmetijskih gospodarstev (RKG) oziroma za oljarje v Register živilskih obratov (RŽO)."


Iz sedanjih evidenc je namreč razvidno, da je v RKG vpisanih le 62 % površin oljčnikov in le 36 % vpisanih oljkarjev letno poroča količine svojega pridelka. Skratka oljkarji in oljarji slabo izpolnjujemo svoje zakonske obveznosti, za kar nas lahko inšpektorji tudi oglobijo. Nadalje, brez vpisa v RKG ne moremo letno oddati zbirnih vlog in nimamo možnosti uveljavitve ukrepov kmetijske politike (npr. v letu 2022: neposredna plačila, plačila območjem z naravnimi ali drugimi posebnimi omejitvami, kmetijsko okoljska podnebna plačila, ekološko kmetovanje, dobrobit živali, ...) in drugih finančnih podpor za kmetijstvo. Prikrajšani smo tudi pomoči pri pozebah in sušah. Na račun manjših količin oziroma površin zasajenih z oljkami pa smo oljkarji tudi v slabšem pogajalskem položaju napram drugim kmetijskim kulturam.


V priloženi priponki si lahko preberete Poziv pridelovalcem oljk in oljarjem s strani MKGP. Poziv podpiramo tudi na DOSI in bomo v okviru svojih zmožnosti poskušali obvestiti čim večje število oljkarjev.


Poziv-oljkarji.oljarji_2023_P.pdf

Piškotki

Ta stran uporablja piškotke, da vam lahko zagotovi delovanje in najboljšo uporabniško izkušnjo. Podatki o piškotkih so shranjeni v vašem brskalniku in jih lahko kadarkoli odstranite. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj


Nujno potrebni piškotki

Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani.

Analitični piškotki

S pomočjo piškotkov Google Analytics lahko ugotavljamo potrebe in zahteve uporabnikov in izboljšujemo uporabniško izkušnjo.

Dovoljujem uporabo podatkov za zgoraj navedene namene.