Aktualno

Aktualno

Kako prepoznamo kakovostno oljčno olje?

Pred leti je KGZS - Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica kot vodilni partner znotraj projekta ZOOB izdal brošuro "Kako prepoznamo kakovostno oljčno olje?". Ker je ena od poglavitnih nalog našega društva dvig oljčne kulture med oljkarji in predvsem med slovenskimi potrošniki oljčnega olja, smo se člani UO DOSI soglasno odločili za ponatis le-te. Smo mnenja, da vsebina brošure s preprostim opisom lepo predstavi na kaj mora biti potrošnik pozoren pri nakupu kakovostnega oljčnega olja.


Pomembni dejavniki pri določanju kakovosti oljčno olje so: 

  • VONJ; Vonj mora biti svež, kot po pravkar stisnjenem plodu! 
  • OKUS; Olja so lahko bolj ali manj grenka in pikantna. Pikantnost in grenkoba sta povezani z večjim deležem biofenolov, ki so antioksidanti in so koristni za naše zdravje
  • Kakovostna olja morajo imeti značilnosti zdravega optimalno zrelega ploda! Grenko in pikantno sta značilnosti oljčnega olja.

**BARVA OLJA; Olja so lahko različnih odtenkov od zelene do rumene barve, vendar po barvi kakovosti ne moremo določiti. Pokuševalci olja zato ocenjujejo v temnih kozarcih.

Preberite več v brošuri:


Brošura   kako prepoznamo kakovostno oljčno olje

Prenesi brošuro


OBVESTILO:

Za vse oljkarje, ki izvajate razne predstavitev oljčnega olja ali prodajate na stojnicah po Sloveniji, kontaktirajte z nami saj vam bomo z veseljem izročili izvode v tiskani obliki.

Zahvala KGZ NG za takojšnje soglasje in pomoč pri ponatisu brošure.

Piškotki

Ta stran uporablja piškotke, da vam lahko zagotovi delovanje in najboljšo uporabniško izkušnjo. Podatki o piškotkih so shranjeni v vašem brskalniku in jih lahko kadarkoli odstranite. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj


Nujno potrebni piškotki

Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani.

Analitični piškotki

S pomočjo piškotkov Google Analytics lahko ugotavljamo potrebe in zahteve uporabnikov in izboljšujemo uporabniško izkušnjo.

Dovoljujem uporabo podatkov za zgoraj navedene namene.