O olju

ABC o oljcnem olju.pdf

Tradicija pridelave oljčnega olja na območju Slovenske Istre sega daleč v preteklost, saj že grški zgodovinar Pavzanij (Pausanias, od 180 pr.n.št. do 115 pr.n.š.) v svojem delu Opis Grčije v odstavku 10.32.19 omenja istrsko oljčno olje. O pridelavi olja na tem območju je ohranjenih precej virov od 13. stoletja dalje. Proizvodnja oljčnega olja je bila osrednja gospodarska panoga v Slovenski Istri do druge polovice 19. stoletja,
po hudi pozebi leta 1929 pa je oljkarstvo zamrlo.
Ponovna revitalizacija oljkarstva se je pričela po letu 1985. Po tem letu se je površina oljčnih nasadov povečala s 450 ha na današnjih 1600 ha.

Kaj pomeni ZAŠČITENA OZNAČBA POREKLA (ZOP)?
ZOP je najvišja oblika zaščite izdelka, saj mora izdelek (živilo) zagotavljati kakovost in značilnost geografskega območja. Vsi postopki pridelave, predelave in priprave morajo potekati na opredeljenem geografskem območju tako, da je zagotovljena stalna kakovost in sledljivost živila oziroma kmetijskega pridelka.
Ekstra deviško OLJČNO OLJE Slovenske Istre z zaščiteno označbo porekla je pridelano, predelano in stekleničeno (pakirano) na območju Slovenske Istre. Pravila pridelave, predelave, notranja kontrola in certifikacijski organ, predvsem pa znanje in trud pridelovalcev zagotavljajo kakovost in pristnost OLJČNEGA OLJA.
Ekstra deviško OLJČNO OLJE Slovenske Istre z zaščiteno označbo porekla (EDOOSI ZOP) je prvi slovenski proizvod, ki je vpisan v evropski »Register zaščitenih označb porekla in zaščitenih geografskih označb«. Ime je vpisano na podlagi sprejetega sklepa Komisije v Uredbi Komisije (ES) št. 148/2007 z dne 15. februarja 2007 in s pričetkom veljavnosti dne 26. februarja 2007.

Ekstra deviško oljčno olje višje kategorije, pridobljeno neposredno iz oljk in zgolj z mehanskimi postopki. Prav nič se ne more primerjati s to žlahtno tekočino. Neprimerljiva je. Je simbol Mediterana, simbol zdravja, gastronomskega užitka. Nenazadnje je simbol svobode in trdoživosti. Nevsakdanjega, rahlo grenkega okusa je, izrednega vonja, sijajen dodatek najboljšim jedem. Premore najplemenitejše maščobe za zdravo prehrano.Je tudi sredstvo za nego telesa, zdravilo mnogih težav, celo eliksir življenja. Božanski sad. Tekoče zlato.

 

Oljčno olje

Dorjan Marušič, dr. med., spec. int .med.

Srčno žilne in rakave bolezni predstavljajo največjo grožnjo razvitemu svetu. Kljub vztrajnemu raziskovanje znanosti ni uspelo poiskati vzroka njihovega nastanka, zato pa je prepoznan vpliv dejavnikov tveganja za te bolezni. Celovito in športno življenje zagotavlja boljše zdravje, ki si ga težko predstavljamo brez zdrave in uravnotežene prehrane. Številne mednarodne študije so potrdile vpliv na dolžino in kvaliteto življenja diete bogate z ribami, sadjem, zelenjavo žitaricami in antioksidanti. To izpolnjuje mediteranska dieta z oljčnim oljem. Oljčno olje je lahko prebavljivo, pospešuje izločanje želodčnih sokov in omogoča boljšo absorpcijo vitaminov, zlasti vitamina E. Varovalni učinki oljčnega olja so posledica visokih vsebnostih antioksidantov kot bioifenolov, ki jih vsebujejo oljčna olja in v uravnoteženi maščobno kislinski sestavi. Antioksidanti (flavonidni polifenoli) preprečujejo okvare celic. Organizem ne tvori vitaminov (E, D, A in KI, ki so topni v oljčnem olju bogatem z esencialnimi maščobnimi kislinami. Predstavlja osnovo številnim dietam srčno-žilnih bolnikov, bolnikov s sladkorno boleznijo, vnetji sklepov...

Zato naj darovi dolgožive in nezahtevne oljke pomagajo pri rasti skrbi za lastno zdravje.

 

ABC o oljcnem olju.pdf